Caleido-coaches

Caleido-coaches

Caleidoscoop is in 2019 tweede geworden bij de “Sportiefste brede basisschool van Nederland”.  Bewegen en sport zit in het DNA van de school en is lang geleden ontstaan door het inspireerde werk van onze vakleerkracht meester Frits. Helaas is hij vorig jaar overleden.

Het vakonderwijs wordt nu verzorgd door twee vakleerkrachten die aan groep 1 tot en met groep 8 twee keer in de week lesgeven.  Daarnaast worden nog allerlei extra binnenschoolse en naschoolse sportactiviteiten georganiseerd. Het schooljaar begint bijvoorbeeld altijd met de sportweken, waardoor de kinderen elkaar bewegend  kunnen ontmoeten en er direct een sportieve sfeer op school ontstaat. Afgelopen school jaar waren er sportclinics in samenwerking met de Ajax-foundation, de ABN-AMRO foundation en de Almeerse hockeyclub. Alle groepen hebben twee keer per jaar een sportdag  (AKT-sportdag en de Koningsspelen). Ook is er een sportklas; kinderen die goed zijn in sport krijgen wekelijks een extra gymles met een andere moeilijkheidsgraad aangeboden. Het hele schoolteam is betrokken om de kinderen in beweging te houden.

In de klas worden geregeld energizers gedaan, mogen kinderen op wiebelstoelen (Wigly-stoel)  zitten, en wordt de actieve methode “met sprongen vooruit" gebruikt. Voor het Curriculum.nu project is speciaal aandacht besteedt aan het verbeteren van het Caleido-coaches-project. In dit project zorgen  tien Caleido-coaches uit groep 7 en 8  dat er dagelijks allerlei bewegingsactiviteiten tijdens de middagpauze worden aangeboden. Hierdoor wordt er op het schoolplein veel beter met elkaar gespeeld. De coaches worden hier speciaal voor opgeleid, eerst door de buurtsportcoach en inmiddels door de vakleerkracht. De spelen die op het plein door de coaches worden aangeboden zijn eerst in de gymlessen door de kinderen aangeleerd. De coaches zijn verantwoordelijk voor het klaarzetten en opruimen van het materiaal op het plein, het motiveren van de leerlingen en het begeleiden van het spel. Door dit project is het organiseren van bewegen en sport niet alleen een taak voor de leerkrachten , maar ook van de kinderen van de school.  Het is een prachtig voorbeeld van de grote opdracht die gericht zijn op samen bewegen en bewegen regelen.